Komunikat - Informacje wizowe dotyczące wyjazdów na Sri Lankę 2011-12-20


Pragniemy Państwa poinformować, iż rząd Sri Lanki wprowadza nowe procedury wizowe.

Od 01.01.2012 wizy na Sri Lankę będą płatne dla obcokrajowców, w tym dla obywateli polskich.

 

W związku z tym każdy turysta zobowiązany jest przed wylotem na Sri Lankę do złożenia wniosku wizowego poprzez system ETA (Electronic Travel Authorisation).
Wniosek wizowy składany jest przez system on-line.

Należy zalogować się na stronie www.eta.gov.lk (zakładka Apply)
 

Klienci muszą wypełnić wszystkie wymagane pola.
 

Dla klientów, którzy wyrobią wizy do 31.12.2011 są one bezpłatne (pobyt maksymalnie od końca marca z uwagi na 90 dniowy okres ważności wizy).

Po zarejestrowaniu klientowi zostaje nadany numer referencyjny. Posługując się tym numerem oraz numerem paszportu klient będzie mógł sprawdzać status wniosku wizowego.

 

Wizy wyrabiane po 31.12.2011 będą płatne:

- przy rejestracji i wykupie przez system ETA - 20 USD za osobę (wymagana rejestracja w systemie ETA);
- przy rejestracji i wykupie na lotnisku na Sri Lance - 25 USD za osobę (wymagana rejestracja w systemie ETA).
Płatności dokonuje się kartą kredytową poprzez system ETA.

Pasażer posiadający kopię zatwierdzenia ETA, jest uprawniony do wjazdu na teren Sri Lanki w ciągu 90 dni do daty jego wystawienia.
Pasażer na podstawie zatwierdzenia ETA otrzymuje, na lotnisku na Sri Lance, wizę dwukrotnego wjazdu, ważną 30 dni od daty przekroczenia granicy.


Wszyscy podróżujący na Sri Lankę są zobowiązani do przełożenia w porcie lotniczym na Sri Lance:
- ważnego (minimum 6 miesięcy, liczone od daty powrotu) paszportu;
- kopii zatwierdzenia ETA;
- biletu powrotnego;
- odpowiednich środków finansowych.

 

 

 

 

.




 

Salon sprzedaży rejsów wycieczkowych  Zwrot podatku - praca za granicą  Przekazy pieniężne WESTERN UNION                     Biuro podróży przyjazne zdrowiu turysty